12. helmi, 2021

Ystävänpäivää 21.2

14.2 2021 vietämme ystävän päivää ja laskiaissunnuntaita , Ystävänpäivän tunnus on rakkautta hehkuva, punainen sydän. Juhla on kotoisin nykymuodossaan Yhdysvalloista, vaikkakin sen juuret johtavat eurooppalaiseen kansanperinteeseen ja katoliseen pyhimystarustoon. Tämä päivä on ollut omistettu katolisessa pyhimyskalenterissa pyhälle Valentinukselle vuodesta 350 lähtien.

Laskiainen on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia perinteitä.

Kevätpaastoa on vietetty 600-luvulta saakka. Ennen sen alkua on katolisissa maissa keskiajalta saakka vietetty karnevaaleja ("carne vale", jäähyväiset lihalle).[1][2] Pohjois-Euroopan laskiaista vietetään samaan aikaan kuin Etelä-Euroopan paastoa edeltäviä karnevaaleja. Monet laskiais- ja karnevaaliperinteistä ovat peräisin pakanallisista juhlista, kuten roomalaisten pidoista Bacchuksen kunniaksi sekä lähestyvän kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän juhlinnasta.

Laskiaista voimme myös viettää mutta varmaankin hillitymmin – jospa kireimmät pakkaset siihen mennessä hellittävät niin paremmin tarkenee tehdä Pyörälenkkiä

 Ystävät ovat meille tärkeitä  nyt jopa tuntuu että heidän merkityksensä on kriisien aikaan korostunut , kuinka moni viettää aikaansa  aivan yksin ,päivät kiitävät ohi  pitkiltäkin tuntuvat  kun kukaan ei pidä yhteyttä  edes sillä Puhelimella – käyntejähän ei voi nyt juuri harrastaakaan  kuin etäisyyden kautta- etten vaan minä tartuttaisi tai saisi tartuntaa!  , olen monta kertaa saanut kuulla että olipa kiva kun soitit jne. Soitto ja yhteydenpito ei ole mennyt turhaan! Yritetään siis pitää yhteyttä, monilla meistä on vempaimia  vaikka kuvallisena jutella!

 Jospa tämä koronavitsaus jossakin vaiheessa hieman hellittää ja antaa  kesällä edes  vähän enemmän  tavata ystäviä , tuttuja  turuilla ja toreilla , toivoa meillä on - monet organisaatiot ja ihmiset tekevät töitä  rokotteiden  kehittämiseksi ja niiden jakamiseksi  Jaksetaan vielä !

Ystävästä on tehty monia laulujakin kuten olettaa sopii alla Ystävän laulun  2 säkeistö jonka on on tulkinnut  mm Arja Saionmaa

Mistä tunnet sä ystävän

Onko oikea sulle hän

Anna tunturin selvittää

Kuka viereesi jää

Kun on kaukana kaikki muu

Ja kun päättyvät pitkospuut

Kuka rinnallas ruikuttaa

Takaisin mennä saa!

 Kuvaksi valitsin tähän   ystävänpäivän  tunnuksesta  poiketen  Lapin Vuokon   ( Dryas Octopetala )

Oikein hyvää YSTÄVÄN PÄIVÄÄ   ja LASKIAISSUNNNUNTAITA  14.2.2021 teille  lähellä ja kaukana!

Osmo Heikki